CONCERT Vocaal Ensemble Tiramisu

zaterdag 06 april 2019 20:15 - 22:30

Brexit – een muzikaal afscheid?

Het zijn nog spannende dagen hoe de Brexit er op 29 maart 2019 voorstaat. Het lijkt er sterk op de Europee Unie zonder Groot-Brittannië verder zal moeten gaan: de Brexit staat voor de deur. Muzikaal gezien kan dit als de tweede Brexit worden gezien, immers maakte Henry VIII zich al in 1543 vrij van de kerk van Rome en ontstond de Anglicaanse kerk met een atmosfeer waarin componisten als William Byrd en Thomas Tallis hun meesterwerken konden scheppen. Sindsdien is de Engelse muziekcultuur enorm gegroeid en qua klankschildering al net zo eigenzinnig als de bewoners van het land.

Hoogtepunt van het concert zal ongetwijfeld de opdrachtcompositie zijn die Reitze Smit speciaal voor deze concerten heeft geschreven, gebaseerd op citaten van politici die een hoofdrol spelen in de debatten rondom de Brexit.

Concertprogramma:

John Bennet (1575-1614) Weep o mine eyes
William Byrd (1543-1623) Ave verum Corpus
Roderick Williams (*1965) Ave verum Corpus Re-imagined
Ēriks Ešenvalds (*1977) Infelix Ego after Byrd
Henry Purcell/Sven-David Sandström (*1942) Hear my prayer o Lord
Atli Heimir Sveinsson (*1938) O rose thou art sick / Death be not proud
Reitze Smits (*1956) Brexit quotes
James MacMillan (*1959) O radiant dawn
Benjamin Britten (1913-1976) Advance Democracy
Jaakko Mäntyjärvi (*1963) Four Shakespeare Songs

Toelichting
Toen Henry VIII zich in 1543 losmaakte van de kerk van  Rome (de eerste ‘Brexit’!) ontstond de Anglicaanse kerk met een atmosfeer waar componisten als William Byrd en Thomas Tallis hun meesterwerken konden scheppen. Sindsdien is de Engelse muziekcultuur enorm gegroeid en qua klankschildering al net zo eigenzinnig als de bewoners van het land.

Bewerkingen van Purcell en Byrd
Bij dit concert daarom een tikje melancholie. We nemen afscheid van onze Britse overzeese buren met uiteraard muziek van hun eigen bodem. Ook laten we muziek horen van de Scandinavische componist Sven-David Sandström en de Let Ēriks Ēšenvalds. Zij namen een werk van respectievelijk Henry Purcell en William Byrd en omlijstten dit met koorklanken die in hun oren een extra dimensie toevoegde aan de originele werken. Hiermee ontstaat een prachtige synthese: liefhebbers van het originele Engelse werk zullen het direct herkennen en liefhebbers van verrassende nieuwe klanken zullen verrukt zijn door de inspiratie die deze hedendaagse componisten blijkbaar opdeden van het oudere werk.

Ook de Engelse componist Roderick Williams hoort in het rijtje thuis van componisten die een oud muziekstuk (eveneens van William Byrd) in een nieuw jasje hebben gestoken.

Compositie-opdracht
Hoe nu in een concert concreet de huidige situatie rond de Brexit te verklanken? Tiramisu vroeg Reitze Smits, bekend organist en componist in muzikaal Nederland, om speciaal voor dit concert en speciaal voor deze situatie een nieuw werk te schrijven. Een nieuwe compositie op teksten uit het turbulente begin van de Brexit.

Speech van premier May
De rede van premier May waarin ze de Brexit bevestigt staat centraal. Delen daaruit -  gecombineerd met meningen van opposanten -  komen tot klinken in een koorwerk van circa 8 minuten.

De Engelse Chant, de folk-song, het Engelse volkslied en hun Europese/continentale tegenhangers komen voorbij. Wordt het 'God save the Queen' of 'Alle Menschen werden Brüder' of klinken ze zelfs samen?

Shakespeare
Met de eigenzinnige Shakespeare-Songs van de Finse componist Jaakko Mäntyjärvi blikken we even terug op dat grote literaire wonder dat Engeland heeft voortgebracht. Full Fathom Five thy Father lies luidt de laatste van deze vijf werken. Een zeer diepgaand werk waarbij het zeemansgraf van iemands vader bezongen wordt. Zo kan het voelen om een dierbare te verliezen.

Leven na Brexit
De Schotse componist James MacMillan laat met O radiant dawn echter horen dat er leven is na de Brexit. Met een muzikale opening die een-op-een gekopieerd is van het gelijknamige werk van Thomas Tallis betoont hij zijn respect voor de traditie en wijst tegelijkertijd op een nieuwe, heldere dageraad.