De Bezetting Speelt – Nieuwjaarsconcert

vrijdag 11 januari 2019 20:00 - 22:30

Sketches from Spain

Op ons nieuwjaarsconcert halen we de zomer terug in huis met Spaanse muziek, tapas en wijn in de Pelgrimvaderskerk!

Programma

5+5=7 | INTRODUCTION ET ALLEGRO (1905) – MAURICE RAVEL (1875-1937)
Bezetting: fluit, klarinet, strijkkwartet en harp
5+5=2 | SUITE POPULAIRE ESPAGNOLE (1915) – MANUEL DE FALLA (1876-1946)
Bezetting: cello en harp
5+5=11 | EL SOMBRERO DE TRES PICOS (1919) – MANUEL DE FALLA
Bewerking Alexander van Eerdewijk (2019)
Bezetting: strijkkwintet, blaaskwintet + harp

Maurice Ravel had een Baskische moeder en was erg trots op zijn gedeeltelijk Spaanse achtergrond. Hij verdiepte zich in de Spaanse volksmuziek en verwerkte die in stukken als Rhapsodie Espagnole en Miroirs (Alborada del Gracioso). Deze subtiele maar authentieke Spaanse touch is ook terug te vinden in Introduction et Allegro, wat Ravel schreef in opdracht van de harpbouwer Érard bij de introductie van de toen gloednieuwe pedaalharp.

Manuel de Falla is door de jaren heen uitgegroeid tot waarschijnlijk de beroemdste Spaanse componist. Samen met collega-componisten als Joaquín Turina en Enrique Granados wilde hij een Spaans nationalistische muziekstijl creëren door volksmuziek te verwerken in zijn composities. Deze ambitie komt wellicht het meest tot uiting in zijn Canciones Populares Españolas, waarin elk lied van oorsprong afkomstig is uit een andere regio in Spanje.

De Falla schreef de voorloper van El Sombrero de Tres Picos tijdens de Eerste Wereldoorlog. Sergei Diagilev, de impresario van het toonaangevende balletgezelschap ‘Ballets Russes’ woonde de première ervan bij en vroeg Falla het werk om te schrijven voor een uitvoering door de Ballets Russes. In dit ballet breekt De Falla op dezelfde manier met de oude balletcultuur waarop Stravinsky dat eerder deed met Petrouchka en Le Sacre du Printemps: het werk vindt niet plaats in een milieu van ridders, prinsessen en kastelen, maar speelt zich af op het platteland van Andalusië en bevat Spaanse dans i.p.v. traditioneel ballet.

Comments are closed.