Gerard van der Zijden

zondag 08 september 2019 15:00 - 16:00

ZONDAGMIDDAG ORGELCONCERT

Dit is het eerste concert in de orgelconcertserie van het seizoen 2019/20, waarbij vertrouwde elementen in de programmering  de basis zijn om samen weer nieuwe muzikale avonturen te beleven.

Ons 'vertrekpunt' voor deze serie is zeer toepasselijk een plechtige mars, namelijk de Marche Solennelle van Alphone Mailly (1833-1918).
We genieten weer als vanouds van een prelude en fuga van J. S. Bach (1685-1750), deze keer is Preludium und Fuge, a-moll, BWV 543 aan de beurt.
Dan nog meer Bach: de koraal 'Wir glauben all' an einen Gott' (BWV 740) wordt voor u ten gehore gebracht en herinnert ons, al of niet letterlijk, dat er meer is dat ons bindt dan scheidt.
Tot slot luistert u naar Orgelsonate nr. 11 in d moll, opus 148, van Josef Gabriel Rheinberger (1839-1901). De delen zijn Agitato – Cantilene – Intermezzo – Fugue.

Dat alles natuurlijk in de sfeervolle Oude of Pelgrimvaderskerk, waar het Bätz-Witte orgel zo prachtig klinkt. Maak er een gezellig middagje Delfshaven van! Van harte aanbevolen!

De toegang voor dit concert is gratis, u kunt uw vrijwillige bijdrage bij de uitgang deponeren. Met als richtlijn een bedrag van € 5.00 kunnen we de zondagmiddagconcerten continueren.

Organist Gerard van der Zijden kreeg als 7-jarig jochie in Haarlem pianoles van Emmy van Eeden. Toen hij 15 jaar was speelde hij zijn eerste koorbegeleiding en een kerkdienst. Als snel volgde in 1982 een baantje als koordirigent in Heinenoord. Hij werd in 1982 organist van de Bergkapel in Hillegersberg. Daarna volgden opleidingen, werd Gerard dirigent van diverse koren, organist van diverse kerken (goede herinneringen heeft hij aan de tijd in het Ikazia ziekenhuis) en koorbegeleider en werkte hij een lange tijd bij Albert Heijn. De bekroning was toch wel de benoeming in het jaar 2000 als organist van de Pelgrimvaderskerk van Delfshaven. Gerard rondde uiteindelijk zijn studie af, is nu full-time werkzaam in de muziek als organist en koordirigent. Gerard werkt vooral graag samen als dirigent met zijn koren of als collega met andere musici. Vanaf 2013 is Gerard artistiek adviseur van de concertserie Muziek om de

Hoek. Hij draagt hij zorg voor de invulling van de concerten in de Dorpskerk van Hoek van Holland, waarbij het orgel centraal staat. In 2014 startte Gerard een samenwerkingsverband met Pelgrim Brass, een blazerskwintet van jonge musici wat resulteerde in een cd productie “ Organic Brass”. Naast zijn baan als musicus heeft hij zijn werk in de uitvaartwereld als drager bij het Bedienaars Corps Rotterdam en sinds april 2018 als uitvaartleider bij Ben Jansma Uitvaartverzorging te Zwijndrecht. Gerard hoopt door

Comments are closed.