Gerard van der Zijden

zondag 13 oktober 2019 15:00 - 16:00

Concert door Iddo van der Giessen, orgel.

Op deze middag luistert u in de concertserie naar een programma uitgevoerd door gast-solist Iddo van der Giessen. Deze jonge organist is actief op vele fronten in de kerkmuziek maar zijn belangstelling reikt ook ver daarbuiten: hij studeert ook geschiedenis, waarbij hij zich concentreert op politiek, cultuur en nationale identiteiten. Ongetwijfeld zal deze brede achtergrond aan zijn interpretatie van het door hem opgestelde programma een extra dimensie geven.

Van der Giessen speelt voor u werken uit de laat-romantische, en begin 20e eeuwse literatuur.

Eerst hoort u van Sigfrid Karg-Elert (1877-1933)
twee delen uit Choral-Improvisationen für Orgel, Opus 65: 'Nun danket alle Gott (Marche triomphale)', en 'O Gott, du frommer Gott (Zweite Version)'.
Dan volgt van Hendrik Andriessen (1892-1981) 'Sonata da Chiesa: Tema con Variazone e Finale'.
Daarna speelt Van der Giessen uit Neuf Pièces pour Grand-Orgue deel VI, De Profundis ‘Out of the depths have I cried unto Thee’ van Jean Langlais (1907-1991) en 'Intermezzo founded upon an Irish air', Opus 189 gecomponeerd door Charles Villiers Stanford (1852-1924).
Tot slot luistert u naar 'Variations de Concert pour Grand-Orgue', Opus 1 van Joseph Bonnet (1884-1944).

Dat deze muziek op het Bätz-Witte orgel prachtig tot zijn recht zal komen staat buiten kijf.

Gun uzelf een sfeervolle zondagmiddag in de Oude of Pelgrimvaderskerk in het altijd mooie Delfshaven, er is genoeg te zien en te beleven. Wij bevelen dit concert van harte bij u aan. Welkom!

De toegang voor dit concert is gratis, u kunt uw vrijwillige bijdrage bij de uitgang deponeren. Met als richtlijn een bedrag van € 5.00 kunnen we de middagconcerten continueren.

 

Over Iddo van der Giessen:

Iddo van der Giessen (1995) volgde vanaf zijn zesde levensjaar orgellessen bij zijn vader Jaap van der Giessen en later bij Ronald de Jong in Zoetermeer. Hij rondde zijn Bachelor of Music aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Jos van der Kooy af met een volledig Engels recital. Hij heeft Kerkmuziek gestudeerd aan de Codarts Hogeschool van de Kunsten in Rotterdam en volgde masterclasses bij onder anderen Ludger Lohmann en Leo van Doeselaar.

Daarnaast is hij in 2016 cum laude afgestudeerd aan het Leiden University College The Hague. Daar studeerde hij Liberal Arts & Sciences: Global Challenges met als hoofdrichting World Politics. Sinds 2018 doet hij de Research Master History aan de Universiteit Leiden met als specialisatie Politics, Culture and National Identities.

In 2017 voerde Iddo van der Giessen de triosonates van Bach en orgelsonates van Mendelssohn uit in een serie van zes concerten in de Westerkerk in Amsterdam. Sinds datzelfde jaar is hij als cantor-organist verbonden aan de Protestantse wijkgemeente Schiebroek in de Goede Herderkerk te Rotterdam. In 2018 presenteerde hij hier de goed ontvangen cd ‘Wachet auf!’ medewerking van trombonist Joram van Ketel, met muziek voor beide instrumenten van Koetsier en Guilmant, en orgelrepertoire van Mendelssohn, Bach en Wammes. Als bestuurslid is hij betrokken bij de stichting Rotterdam Orgelstad (ROS).

Comments are closed.