Orgelconcert

zondag 03 maart 2019 15:00 - 16:00

Concert door Luc Ket, sopraan, en Gerard van der Zijden, orgel.

Dit concert brengt vele grote namen uit de muziekliteratuur samen, waarvan de helft Nederlandse componisten. Luc Ket (sopraan) en Gerard van der Zijden (orgel) trakteren u vanmiddag graag op een uitgelezen keuze aan bijzondere compositites, speciaal voor deze gelegenheid samengesteld.

Programma:
Johann Sebastian Bach (1685-1750).
U luistert naar het Allegro uit het Concert voor 4 clavecimbels (BWV 1065) in een arrangement van Gerard van der Zijden.
Heinrich Schütz (1585-1672) de sopraan aria “Ich will den Herren loben allezeit” (SWV 306).
César Franck (1822-1890). “Sortie en F Major” (FWV 41)
Georg Friederich Händel (1685-1759)  de aria “Can I see my infant gor'd” uit het oratorium “Solomon”  (HWV 67)– misschien een minder bekend werk, maar zeer tot de verbeelding sprekend...

Wat de Nederlandse helft van het programma betreft: ook hier veel variatie, van de koraalbewerking “U bid ik aan, o macht der liefde” door Jan Zwart (1877-1937) en “Hymnen voor sopraan en orgel” van Arie Keijzer (geb. 1932) tot enkele inventies van Herman Strategier (1912-1988), namelijk 9. Tranquillo; 10 Allegretto; 26 Allegretto Leggiero; en 27 Andante uit “30 Short Inventions”.

Tot slot wordt voor u vertolkt het prachtige “Magna res est amor” van Hendrik Andriessen (1892-1981).

Kortom, er valt weer veel te genieten tijdens dit concert. Maak er een mooie Maartse middag in Delfshaven van, neem iemand mee, zeer aanbevolen!

De toegang voor dit concert is gratis, u kunt uw vrijwillige bijdrage bij de uitgang deponeren. Met als richtlijn een bedrag van € 5.00 kunnen we de zondagmiddagconcerten continueren.

Van harte welkom!

Luc Ket   toont zich als een veelzijdige zangeres in zowel klassieke muziek als andere stijlen. Luc heeft klassieke zang gestudeerd aan het Rotterdams conservatorium bij Carolyn Watkinson en Charlotte Riedijk. Daar heeft zij ook lessen genoten van Frans Huits, David Prins en Roberta Alexander. Ze heeft masterclasses gevolgd bij Maria Riccarda-Wesseling en Charlotte Margiono. Momenteel wordt ze gecoacht door Marjan Kuiper. Ze heeft vorig jaar gezongen bij de opening van de Nieuwe Kerk in Delft. Na haar studie is Luc op solo tournee geweest naar Pakistan waar ze recitals en heeft gespeeld met de Pakistaanse rockband Khumariyaan. Luc heeft ook haar stem verleend aan meerdere (speel)films. De film Retrospekt van Esther Rots is afgelopen september  in première gegaan bij het Toronto International Film Festival en Berlinale en in februari op het Berlijns film festival.

Organist Gerard van der Zijden kreeg als 7-jarig jochie in Haarlem pianoles van Emmy van Eeden. Toen hij 15 jaar was speelde hij zijn eerste koorbegeleiding en een kerkdienst. Als snel volgde in 1982 een baantje als koordirigent in Heinenoord. Hij  werd in 1982 organist van de Bergkapel in Hillegersberg. Daarna volgden opleidingen, werd Gerard dirigent van diverse koren, organist van diverse kerken (goede herinneringen heeft hij aan de tijd in het Ikazia ziekenhuis) en koorbegeleider en werkte hij een lange tijd bij Albert Heijn. De bekroning was toch wel de benoeming in het jaar 2000 als organist van de Pelgrimvaderskerk van Delfshaven. Gerard rondde uiteindelijk zijn studie af, is nu full-time werkzaam in de muziek als organist en koordirigent. Gerard werkt vooral graag samen als dirigent met zijn koren of als collega met andere musici. Vanaf 2013 is  Gerard artistiek adviseur van de concertserie Muziek om de Hoek. Hij draagt hij zorg voor de invulling van de concerten in de Dorpskerk van Hoek van Holland, waarbij het orgel centraal staat. In 2014 startte Gerard een samenwerkingsverband met Pelgrim Brass, een blazerskwintet van jonge musici wat resulteerde in een cd productie “ Organic Brass”. Naast zijn baan als musicus  heeft hij zijn werk in de uitvaartwereld als drager bij het Bedienaars Corps Rotterdam en sinds april 2018 als uitvaartleider bij Ben Jansma Uitvaartverzorging te Zwijndrecht.