Orgelconcert

zondag 16 februari 2020 15:00 - 16:00

Orgelconcert “Collega’s in Concert” door Wouter Blacquière (orgel en piano) en Gerard van der Zijden (orgel en drukwindharmonium).

Februari begint goed als u komt luisteren "Collega's in Concert"! Zoals u gewend bent is er een prelude en fuga van J. S. Bach (1685-1750), deze keer Preludium en fuga in C BWV 545, aangevuld met het Largo in a, BWV 529. Ook hoort u van J. S. Bach nog een ander Largo, BWV 1056. Er is ook weer een sonate van Jos. G. Rheinberger (1839-1901), namelijk Sonata 13 opus 161: "Phantasie". Maar er valt nog meer te genieten: op het programma staan ook een prelude en fuga van Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847). Hij was een groot bewonderaar van J. S. Bach, die in de 19e eeuw praktisch vergeten was, en liet zich door zijn muziek inspireren. Vandaag wordt Mendelssohns Preludium en Fuga in G opus 37 nr 2 voor u vertolkt.  Werkelijk uniek is de gelegenheid om een aantal duetten te horen geschreven voor piano en harmonium door  Ch. M. Widor (1844-1937). Uit "Duos pour Piano et Harmonium" spelen de beide musici nummers 1, 2, 5 en 6.

Kortom: Collega's Wouter Blacquière en Gerard van der Zijden hebben een bijzonder programma voor u samengesteld met muziek die niet zo vaak op de lessenaars verschijnt.

Of het nog winter wordt, of al bijna voorjaar is – in Delfshaven is het altijd gezellig.  Maak er een middagje van en geniet van wat zo dichtbij aan muzikale avonturen te beleven valt. Welkom!

De toegang voor dit concert is gratis, u kunt uw vrijwillige bijdrage bij de uitgang deponeren. Met als richtlijn een bedrag van € 5.00 kunnen we de middagconcerten continueren.

Over Wouter Blacquière:

Wouter Blacquière genoot een uitgebreide muziekopleiding aan het Rotterdams en Utrechts Conservatorium en aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht. Hij behaalde diploma’s voor piano, schoolmuziek, kerkmuziek en orgel (DM en UM). Zijn leraren waren o.a. Christiaan Grootveld, George Stam, Jan Raas en Jean Langlais.

De activiteiten van Wouter Blacquière cirkelen rondom de piano, het orgel en het leiden van koren. Hij voerde als dirigent met het Toonkunstkoor Schiedam een aantal grote oratoriumwerken uit, waaronder Mozarts Krönungsmesse en de Matthäus Passion van Bach.

Als pianist was hij tot zijn pensionering verbonden aan de  Hogeschool voor Muziek en Dans (Codarts) te Rotterdam.

Thans is hij als docent orgel en Gregoriaans verbonden aan de afdeling Diocesane Pastorale Dienstverlening van het Bisdom Rotterdam. Sinds 2019 is hij tevens hieraan verbonden als docent orgel voor de nieuw gestarte HBO-opleiding kerkmuziek.

Als vaste organist is hij al ruim 40 jaar verbonden aan de Rotterdamse Paradijskerk, waar hij een prachtig Bätz-orgel uit 1858 bespeelt.

Wouter Blacquière verzorgde als organist vele radio-opnamen, onder meer voor de NCRV en de Wereldomroep. Hij maakte tevens een cd met orgelwerken van George Stam.

Over Gerard van der Zijden:

Organist Gerard van der Zijden kreeg als 7-jarig jochie in Haarlem pianoles van Emmy van Eeden. Toen hij 15 jaar was speelde hij zijn eerste koorbegeleiding en een kerkdienst. Als snel volgde in 1982 een baantje als koordirigent in Heinenoord. Hij werd in 1982 organist van de Bergkapel in Hillegersberg. Daarna volgden opleidingen, werd Gerard dirigent van diverse koren, organist van diverse kerken (goede herinneringen heeft hij aan de tijd in het Ikazia ziekenhuis) en koorbegeleider en werkte hij  een lange tijd bij Albert Heijn.  De bekroning was toch wel de benoeming in het jaar 2000 als organist van de Pelgrimvaderskerk van Delfshaven. Gerard rondde  zijn studie af en is nu full-time werkzaam in de muziek als organist en koordirigent. Gerard werkt vooral graag samen als dirigent met zijn koren of als collega met andere musici. Vanaf 2013 is  Gerard artistiek adviseur van de concertserie Muziek om de Hoek. Hij draagt hij zorg voor de invulling van de concerten in de Dorpskerk van Hoek van Holland, waarbij het orgel centraal staat. In 2014 startte Gerard een samenwerkingsverband met Pelgrim Brass, een blazerskwintet van jonge musici wat resulteerde in een cd productie “ Organic Brass”. Naast zijn baan als musicus  is hij  uitvaartleider bij Ben Jansma Uitvaartverzorging te Zwijndrecht. Gerard hoopt door zijn werk als musicus en als uitvaartmedewerker mensen te troosten en rust te geven.

www.gerardvanderzijden.nl |   www.bjansma.nl