Pelgrimvaders de musical

vrijdag 01 november 2019 20:15 - 22:30

PELGRIMVADERS

Kaartverkoop: ticketmaster

Drie jaar na de succesvolle première is de musical De Pelgrimvaders in het najaar weer te zien! De muscial vertelt het waargebeurde verhaal van een groep Engelse protestanten die bijna 400 jaar geleden via Leiden en Delfshaven naar Amerika gingen. Daar worden ze gezien als de ‘fouding fathers’ van de VS. Kaarten zijn nu al verkrijgbaar! Wees er snel bij, want de eerste edities waren heel snel uitverkocht!

De musical is de eerste voorbode van talloze activiteiten die zullen plaatsvinden als het in 2020 precies 400 jaar geleden is dat de Pelgrimvaders op 22 juli vanuit Delfshaven met de Speedwell naar Engeland vertrokken waar ze overstapten op een schip dat mythische allure heeft gekregen in de geschiedenis van de VS: de Mayflower.

De Pelgrimvaders waren Engelse puriteinen die begin 17de eeuw naar Holland vluchtten om meer ruimte te kunnen krijgen voor hun geloof. Elf jaar hebben ze in Leiden in relatieve rust gewoond, al vonden ze Holland eigenlijk te vrijzinnig en vreesden ze vermenging met andere groeperingen. In 1620 kregen ze de kans om naar de Nieuwe Wereld te gaan. Via de London Company hadden ze grond toegewezen gekregen in Noord-Virginia.

De musical is geschreven door Jaap Versluis. “Het verhaal van de Pelgrimvaders is een bijna Bijbels aandoend verhaal dat nog steeds actueel is. Het gaat om ontheemden die dromen van een nieuw leven en daarvoor heel veel risico’s willen nemen. Migranten die door het geloof worden gedreven, maar tegelijkertijd ook oog hebben voor economische vooruitgang. Gelukzoekers zouden we nu zeggen.”

Juist de actualiteit van dit thema prikkelde Versluis om de musical te schrijven. “Amerikanen zijn er trots op als ze kunnen aantonen dat ze afstammen van de Pelgrimvaders. Maar de Pelgrimvaders waren migranten waar juist nu onder Trump zo veel verzet tegen is.”

De musical wordt opgevoerd door meer dan dertig acteurs en musici die betrokken zijn bij de Pelgrimvaderskerk en Historisch Delfshaven. De regie is in handen van Gerard van Rijnstra van Drijfzand Producties, die bij veel theaterproducties in Delfshaven betrokken is zoals Wonderlijk Delfshaven en het Pelgrim Harbour Festival. De muziek staat onder leiding van Marja Ilic-Regelink.

De voorstellingen worden gehouden in de Pelgrimvaderskerk op donderdag 31 oktober, vrijdag 1 en zaterdag 2 november, aanvang 20.15uur (inloop 19.45 uur). Kaarten (12.50)

Regie : Gerard van Rijnstra

Muzikale leiding en arrangementen: Marja Ilic-Regelink