VOX Avondconcert

zaterdag 25 januari 2020 19:15 - 21:30

Unio Mystica – Hildegard von Bingen 

              Choralis Coeln

Gregoriaanse zang, van oudsher kerkmuziek, staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Niet alleen bij mensen die het herkennen van vroeger, maar zeker ook bij jongeren. Het is de oudste westerse muziek die wij kennen en is de basis van alle latere meerstemmige muziek. Vaak wordt gedacht dat gregoriaans zang een mannenzaak was, maar ook vrouwen hebben dit altijd al gezongen. Het gregoriaans vormt een bron van inspiratie voor velen, ook in de hedendaagse muziek.

In het concert staat de muziek van Hildegard von Bingen, een van de eerste componisten die haar naam boven de muziek zette, centraal. Ze was een opmerkelijke vrouw; eigenzinnig als non en in haar muziek. Hildegard zocht de grenzen op van de gregoriaanse traditie en haar muziek heeft een diepe spirituele lading, gevoed door visioenen die zij vanaf haar 42e kreeg. De Unio Mystica (hemelse eenwording met God) heeft een belangrijke plaats in haar muziek.

Tijdstip:
19:15 - lezing over het leven en werk van Hildegard von Bingen (30 minuten)
19:45 - koffiepauze
20:15 – concert (75 minuten, zonder pauze)

Kaarten:          Website van de Doelen , of aan de deur: € 22,50 – € 10 (CJP-t/m 26)

Nog leuker dan naar gregoriaanse zang luisteren, is gregoriaans zingen. Voor degenen die dit willen ondergaan, wordt een workshop in twee delen georganiseerd. Iedereen kan meedoen en de liederen worden terplekke uit het hoofd ingestudeerd.

De workshop is dan ook bedoeld voor iedereen die meer wil leren over gregoriaanse zang. Alle stemsoorten, van sopraan tot bas, zijn welkom.

Het eerste deel van de workshop is op zaterdag 18 januari en staat onder leiding van Cora Schmeiser (wonend in Rotterdam) Het tweede deel van de workshop is op zaterdag 25 januari voorafgaand aan het concert en wordt geleid door Maria Jonas.

Deelname aan de workshop kost € 90 inclusief 2 toegangskaarten - EUR € 55 voor CJP of jongeren t/m 26 jaar.  Voor meer informatie of aanmelden: workshop@voxinterna.org .

Meer informatie over het concert en de workshop is ook te vinden op de website van Vox Interna (www.voxinterna.org), de organisator van deze activiteiten.

Comments are closed.