Geschiedenis

Midden in het fraaie historische Delfshaven staat aan de Aelbrechtskolk de Oude of Pelgrimvaderskerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd stadsdeel Delfshaven grotendeels gespaard voor de bombardementen. Hierdoor is een waardevol stukje historisch Rotterdam bewaard gebleven. Je vindt hier de geschiedenis van de De wijk Delfshaven, het gebouw van de Oude of Pelgrimvaderskerk, de hervormde gemeente Delfshaven en natuurlijk de Pelgrim Vaders.

De wijk Delfshaven

Oorspronkelijk was Delfshaven de haven van Delft. Aan het einde van de 19e eeuw werd Delfshaven geannexeerd door het uit zijn jas gegroeide Rotterdam. Het dorp-stadje Delfshaven wordt zo een wijk van Rotterdam. De wijknaam wordt later ook de naam voor de grote stadswijk in het westen van Rotterdam die begin 20e eeuw gebouwd wordt.

De Oude of Pelgrimvaderskerk en de gebruikers

De oorsprong van de kerk is de rooms-katholieke Anthoniuskapel, die in 1417 is gebouwd. De kerk werd in 1574 vanwege de Reformatie in gebruik genomen voor de protestantse eredienst.

Tot op heden is de kerk de thuishaven van de Hervormde Gemeente Delfshaven.

De leden van de kerkelijke gemeente proberen vanuit hun identiteit hun roeping te volgen in deze nieuwe samenleving.

"The Pilgrim Fathers"

De Oude of Pelgrimvaderskerk van Delfshaven heet ook wel de Pelgrimvaderskerk, verwijzend naar een groep Engelse gelovigen: de Pilgrim Fathers. Deze mannen weken aan het begin van de 17e eeuw uit naar Nederland omdat zij in hun geloofsbeleving te veel beperkt en vervolgd werden door de Engelse staatskerk. Na een verblijf in Amsterdam en Leiden besloten zij de overtocht te wagen naar de 'Nieuwe Wereld', in de hoop daar een nieuw vaderland te vinden. In de haven van Delfshaven bij de kerk scheepten zij zich in, om met de 'Speedwell' te beginnen aan hun avontuurlijke tocht.

In het Engelse Southampton voegden andere geloofsgenoten zich bij hen en maakten zij met het schip de 'Mayflower' de gevaarlijke overtocht naar Cape-Cod-Bay. Deze Pilgrims worden beschouwd als medegrondleggers van het huidige Amerika. Hun dankdienst voor de eerste oogst in hun nieuwe vaderland is in Amerika uitgegroeid tot de jaarlijkse Thanksgiving Day.

In de kerk zijn verschillende herinneringen aan deze geschiedenis te vinden, zoals het grote gebrandschilderde glas-in-loodraam met een afbeelding van de 'Speedwell'.