Tiramisu – Concert

zaterdag 21 mei 2022 20:15 - 22:00

Jubileumconcert Tiramisu Lof der Nonsens
m.m.v. het Monward Consort en oud-dirigent Niels Kuijers   Poster "Lof der Nonsens"

Het stond al een tijd in de planning en nu is het dan echt zover....het 50e project van Tiramisu. Extra feestelijk met de bijdrage van het Monwardstrijkkwintet.

De titel van het project is ontleend aan werk van componist William Knight: Lof der Nonsens. Ook oud-leden delen in de feestvreugde. Het dubbelkorige Fest- und Gedenksprüche van Brahms, mede onder leiding van Niels Kuijers, leent zich hier uitstekend voor.

Vier dit prachtige jubileum met ons mee!

Van harte welkom in de Pelgrimvaderskerk

Kaartverkoop:
Toegangskaarten à € 18.  Tot 18 jaar en studenten € 12, kinderen tot 12 jaar gratis via Podiumplein: https://vocaal-ensemble-tiramisu.email-provider.nl/link/r6mkbg7e8f/grokuzt7os/hetkxk9vh7/r6k6a98hgy/0zob3ba1cf

Je e-ticket ontvang je op je e-mailadres waarmee je je geregistreerd hebt.

Programma

 • Koor + strijkers
  • Te Deum (Benjamin Britten)
  • Nonsense Songs (William Knight)
  • Ioánnes (Henning Sommerro)
 • Koor
  • Three Shakespeare Songs (Vaughan Williams)
 • Strijkers
  • Pavane Couleur du Temps (Frank Martin)
 • Koor (met oud-deelnemers Tiramisu)
  • Fest- und Gedenksprüche (Johannes Brahms)

Het 50e project van Vocaal Ensemble Tiramisu geeft aanleiding tot iets speciaals. Het koor gaat daarom de samenwerking aan met het strijkkwintet Monward Consort. Net als in de vorige 49 projecten zoekt Tiramisu naar een bepaalde ‘twist’ in de programmering. Iets opvallends, iets ongebruikelijks, iets onbekends … De combinatie van ‘twist’ en ‘mainstream’ geeft de programma’s een bijzondere kleuring. In dit project kunnen we dankzij de samenwerking met het Monward Consort muziek ten gehore brengen die normaal gesproken buiten ons bereik ligt.

De Nonsense Songs van William Knight (zelf koorzanger bij het Nederlands Kamerkoor en componist) zijn gebaseerd op teksten van Edward Lear en bezingen de bezigheden van ‘the jumblies’. Zoals zij in een zeef over het water proberen te peddelen, zo beweegt Tiramisu zich soms risicovol voort over het water van de muziek. Het zal in Nederland, voor zover wij weten, nog maar de derde keer zijn dat deze muziek ten gehore wordt gebracht. Hiermee laat Tiramisu horen dat het altijd op zoek is naar originele, niet vaak gehoorde muziek.

Het Te Deum van Benjamin Britten is een feestelijk werk dat de grootheid van God bezingt. Het is oorspronkelijk geschreven voor koor en orgel, maar wij voeren een (latere) versie voor strijkkwintet en koor uit. Van deze versie is geen opname te vinden – ook hier heeft Tiramisu weer iets origineels te pakken.

De Three Shakespeare Songs van Ralph Vaughan Williams bevatten flink wat muzikale ‘voetangels’, maar daarnaast ook prachtige harmonieën en klanken, en dat op de schitterende teksten van William Shakespeare: over doodsklokken en hemelse visioenen, en over bloemetjes voor de elfenkoningin in een lieflijk Engels heuvellandschap.

Het even majestueuze als vrolijke werk Ioánnes van Henning Sommerro bezingt de geboorte van Johannes de Doper. De componist heeft een achtergrond in volksmuziek en jazz, en dit komt duidelijk naar voren in dit drieluik. Het opzwepende ‘Gloria Patri’ aan het eind laat het koor meer dansen dan zingen. Heel verrassend komt dan ineens een passage uit een Gregoriaans gezang om de hoek kijken waardoor heden en verleden overbrugd wordt door de muziek.

De Fest- und Gedenksprüche van Johannes Brahms (de titel zegt het al) zijn gecomponeerd om iets te vieren. In het geval van Brahms was het zijn benoeming als ereburger van de stad Hamburg. Hij koos teksten uit de Bijbel en teksten van Maarten Luther. Kort daarvoor was het keizerrijk Duitsland één geworden en een zekere verbinding tussen de Bijbelse teksten over een ‘sterk en heerlijk volk’ en de opvattingen over het toenmalige Duitse volk kunnen niet over het hoofd gezien worden. Op die manier kunnen we ook vandaag de dag, lichtelijk introspectief, zingen: ‘Wo ist ein so herrlich Volk?’

Met deze muziek van Brahms vieren we dat we al 50 projecten lang mensen weten te raken met muziek. We brengen nog een extraatje in: we overbruggen in zekere zin heden en verleden door oud-deelnemers van Tiramisu samen te laten zingen met huidige deelnemers. Dirigent Rienk Bakker en zijn voorganger Niels Kuijers zullen samen leiding geven aan deze bonte samenstelling, die voor de 50e keer bewijst dat samen muziek maken een prachtige bezigheid is.

Comments are closed.